Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szprotki w cebuli z czosnkiem

Składniki:

  • 1 kg szprotek
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cebule
  • ½ szklanki octu
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 liść laurowy sól do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Szprotki oczyścić z łusek i wnętrzności. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i natrzeć ryby. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Zagotować ocet ze szklanką wody , dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Cebulę obrać, pokroić w piórka i dołożyć do zalewy, dodać szprotki. Po kilku minutach wyjąć rybę na półmisek , przykryć cebulą i skropić niewielką ilością zalewy. Podawać z żytnim pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *