Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: szprotki

Pasta ze szprotek

Składniki: 100 g wędzonych szprotek 100 g sera topionego o smaku śmietankowym mała cebula pęczek szczypiorku sok z małej cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Szprotki rozetrzeć razem z serkiem topionym. Następnie dodać posiekaną cebulę i szczypiorek. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

Szprotki w cebuli z czosnkiem

Składniki: 1 kg szprotek 3 ząbki czosnku 4 cebule ½ szklanki octu 3-4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 1 liść laurowy sól do smaku Sposób przyrządzenia: Szprotki oczyścić z łusek i wnętrzności. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i natrzeć ryby. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.…

Małe rybki z patelni

Składniki: 1 kg małych rybek(szprotki, sardynki) 200 g mąki sól tłuszcz Sposób wykonania: Rybki oczyścić, usuwając oczy oraz łuski, głowy zostawić. Następnie oprószyć rybki solą i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut z każdej strony.