Przedstawiamy wiele ciekawych i pysznych przepisów na smakowite zupy. Dziś przepis na zupę szparagową . Potrzebujesz: szparagów, bulionu, żółtek, masła i śmietanki.
Składniki:
- 50 dag szparagów
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki masła
- 4 szkl bulionu
- 2 żółtka
- ½ szkl śmietanki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końce.Wrzucić je garnka i zalać 1,5 l wody.Dodać cukier, masło oraz szczyptę soli.Zagotować i trzymać na małym ogniu do miękkości szparagów.Wówczas wyjąć kilka szparagów do dekoracji, a resztę zblendować na gładki krem.Dodać żółtka roztrzepane ze śmietaną i dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Wrzucić do zupy wcześniej odłożone szparagi.Całość podgrzać przed podaniem.
Liczba porcji: 4