A teraz coś dla miłośników jajek. Czyli pięknie wyglądające zapiekane jajka. Do wykonani a tego przepisu oprócz jajek potrzebujesz: szynki, masła, żółtego sera i szczypiorku.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 plasterki szynki
- ½ pęczka szczypiorku
- kawałek żółtego sera
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
Sposób wykonania:
-
Kokilki wysmarować masłem.Następnie szynkę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na dnie kokilek.Wówczas delikatnie wbić po jednym jajku.Uważać, aby żółto się nie rozpadło.Polać wierzch śmietaną i posypać startym serem.Całość oprószyć jeszcze solą oraz pieprzem.Tak przygotowane kokilki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.Zapiekać kilka minut, aż jajko się zetnie.Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Liczba porcji: 4