Wypróbuj nasz przepis na znakomite bakłażany faszerowane mięsem mielonym. Pozostałe składniki tego przepisu: żółty ser, pomidory z puszki, czosnek i zioła.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 40 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczką oregano
- 1 łyżeczką bazylii
- kawałek żółtego sera
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Bakłażany dokładnie oczyścić i przekroić wzdłuż na połówki.Wówczas delikatnie wydrążyć miąższ.Natomiast obraną cebulę o czosnek drobno posiekać.Wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.Lekko przesmażyć po czym dodać mięso mielone.Wymieszać i trzymać na ogniu, aż ładnie zbrązowieje.Wówczas dodać pomidory.Wymieszać i doprawić do smaku bazylią, oregano, solą i pieprzem.Trzymać na ogniu, aż całość zgęstnieje i nadmiar płynu odpruje.Wówczas powstałym farszem wypełnić bakłażany.Wierzch posypać startym żółtym serem.Tak przygotowane bakłażany ułożyć na blasze do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i zapiekać około 15 minut.
Liczba porcji: 4