Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane bakłażany Matyldy

Wypróbuj nasz przepis na znakomite bakłażany faszerowane mięsem mielonym. Pozostałe składniki tego przepisu: żółty ser, pomidory z puszki, czosnek i zioła. 
 

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczką oregano
  • 1 łyżeczką bazylii
  • kawałek żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Bakłażany dokładnie oczyścić i przekroić wzdłuż na połówki.
    Wówczas delikatnie wydrążyć miąższ.
    Natomiast obraną cebulę o czosnek drobno posiekać.
    Wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Lekko przesmażyć po czym dodać mięso mielone.
    Wymieszać i trzymać na ogniu, aż ładnie zbrązowieje.
    Wówczas dodać pomidory.
    Wymieszać i doprawić do smaku bazylią, oregano, solą i pieprzem.
    Trzymać na ogniu, aż całość zgęstnieje i nadmiar płynu odpruje.
    Wówczas powstałym farszem wypełnić bakłażany.
    Wierzch posypać startym żółtym serem.
    Tak przygotowane bakłażany ułożyć na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i zapiekać około 15 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *