Składniki:
- ½ kg mięsa od szynki
- 6 jajek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki suszonego czosnku
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- ½ cytryny
Sposób wykonania:
Mięso pokroić w plastry,, które lekko rozbić tłuczkiem po czym obtoczyć je w mące.
Następnie 2 jajka wbić do miseczki i rozetrzeć z łyżeczką soli, zanurzyć w nich sznycle i na koniec obtoczyć jeszcze w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu obu stron na złoty kolor. W trakcie smażenia posypując czosnkiem.
W między czasie na drugiej patelni na rozgrzanym maśle posadzić jajka, które przełożyć na sznycle przed podaniem.
Całość udekorować kawałkami cytryny.