Składniki:
- 80 dkg filetów z pstrąga lub łososia
- 1 cukinia
- ½ łyżeczki mielonego chili
- 3 łyżki sezamu
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy
Sałatka:
- 1 kwaśne jabłko
- 2 awokado
- 1 czerwona cebula
- Dresing do sałatki:
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki wody
- 1/3 szklanka oliwy
- sól
Sposób przyrządzenia:
Składniki dresingu zmiksować. Owoce i cebule obrać, pokroić wg uznania, wymieszać z przygotowanym dressingiem, odstawić. Cukinię pokroić w plastry, posolić, posmarować oliwą. Resztę oliwy wymieszać z sezamem, mielonym chili, solą i pieprzem. Ryby podzielić na kawałki, nabić na metalowe lub wcześniej namoczone w wodzie drewniane szpadki do szaszłyków. Natrzeć mieszaniną sezamu z przyprawami i oliwą, odstawić na 30 minut. Cukinię i szaszłyki z ryby upiec na dobrze nagrzanym grillu kilkakrotnie je obracając w trakcie pieczenia. Podawać z przygotowaną wcześniej sałatką.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna