Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z piersi kurczaka Weroniki

 
Mix kolorów i smaków. Pyszne szaszłyki z piersi kurczaka pomysłu Weroniki. Do ich wykonania potrzebujesz: piersi z kurczaka, papryki, cukinii, miodu i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka
  • 1 cukinia
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • ½ zielonej papryki 
  • 4 łyżki ketchupu 
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek,  ketchup, musztardę i miód.
    Całość dokładnie wymieszać .
    Dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Marynować około 1 godziny.
    W między czasie cukinię oraz papryki pozbawione gniazda nasiennych pokroić na mniejsze kawałki.
    Następnie nabijać mięso na patyczki od szaszłyków na przemian z warzywami.
    Możemy również zrobić tylko mięsnego szaszłyka.
    Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *