Mix kolorów i smaków. Pyszne szaszłyki z piersi kurczaka pomysłu Weroniki. Do ich wykonania potrzebujesz: piersi z kurczaka, papryki, cukinii, miodu i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- 1 cukinia
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- ½ zielonej papryki
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek, ketchup, musztardę i miód.Całość dokładnie wymieszać .Dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Marynować około 1 godziny.W między czasie cukinię oraz papryki pozbawione gniazda nasiennych pokroić na mniejsze kawałki.Następnie nabijać mięso na patyczki od szaszłyków na przemian z warzywami.Możemy również zrobić tylko mięsnego szaszłyka.Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 4