Poszukujesz nowych przepisów na szaszłyki? Idealnie trafiłeś. Tym razem szaszłyki wieprzowe Karoliny. Lista zakupów; mięso wieprzowe, czosnek, oliwa z oliwek, musztarda i sok z cytryny.
Składniki:
- ½ kg łopatki wieprzowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka papryki pikantnej
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz miód.Dodać jeszcze musztardę i całość dokładnie wymieszać.Wówczas dodać jeszcze curry, ostrą paprykę oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Ponownie wymieszać i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Marynować przez kilka godzin.Po tym czasie nabijać mięso na patyczki od szaszłyków.Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 5