Gotuj razem z pychotką. pl. setki wyśmienitych przepisów na potrawy z grilla. Tym razem szaszłyki z piersi kurczaka pomysłu Marleny. Lista zakupów; pierś z kurczaka, musztarda, czosnek, ostra i słodka papryka.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i pokroić na paski.Do miseczki przelać miód, oliwę z oliwek, sos sojowy oraz musztardę.Dokładnie wymieszać.Następnie dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek i rozmaryn.Dodać jeszcze ostrą i słodką paprykę.Całość dokładnie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Wstawić do lodówki na około 3 godziny.Po tym czasie nabijać mięso na patyczki od szaszłyków.Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 6