Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka pomysłu Patryka

Zastanawiasz się co przygotować dziś na obiad? Przygotuj znakomite, soczyste żeberka pomysłu Patryka. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: żeberek, przecieru pomidorowego, musztardy i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • ½ kg żeberek
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki miodu 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić.
    Do miseczki przełożyć przecier pomidorowy oraz musztardę.
    Dodać oliwę z oliwek oraz miód.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku ostrą papryką, solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
    Marynować przez kilka godzin.
    Im dłużej będziemy marynować, tym lepiej.
    Zamarynowane żeberka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *