Wyszukaj swój ulubiony przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Smażony bakłażan Ewy. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: bakłażana, jajka, mąki oraz bułki tartej.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 szkl bułki tartej
- 2 łyżki sezamu
- mąka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
-
Bakłażana dokładnie umyć.Pokroić go na 0,5 cm plastry.Oprószyć je solą i odstawić na około 30 minut.Bakłażany w tym czasie powinny puścić sok, wówczas jego nadmiar osuszyć papierowym ręcznikiem.Następnie oprószyć je pieprzem i obtoczyć w mące.Strzepać jej nadmiar po czym zanurzyć plastry bakłażanów w roztrzepanym jajku.,Na koniec obtoczyć je jeszcze w bułce tartej wymieszanej ze sezamem.Tak przygotowane bakłażany kłaść na patelni z rozgrzanym olejem.Smażyć , aż panierka ładnie się zarumieni.
Liczba porcji: 4