Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażony bakłażan Ewy

Wyszukaj swój ulubiony przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Smażony bakłażan Ewy. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: bakłażana, jajka, mąki oraz bułki tartej. 
 

 

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 szkl bułki tartej 
  • 2 łyżki sezamu
  • mąka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób wykonania:

  1. Bakłażana dokładnie umyć.
    Pokroić go na 0,5 cm plastry.
    Oprószyć je solą i odstawić na około 30 minut.
    Bakłażany w tym czasie powinny puścić sok, wówczas jego nadmiar osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Następnie oprószyć je pieprzem i obtoczyć w mące.
    Strzepać jej nadmiar po czym zanurzyć plastry bakłażanów w roztrzepanym jajku.,
    Na koniec obtoczyć je jeszcze w bułce tartej wymieszanej ze sezamem.
    Tak przygotowane bakłażany kłaść na patelni z rozgrzanym olejem.
    Smażyć , aż panierka ładnie się zarumieni. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *