Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z krewetek

Tym razem podajemy krewetki w formie szaszłyków. Wcześniej marynowane w oliwie z oliwek, soku z cytryny, miodzie i occie balsamicznym. Potem kilka chwil na rozgrzanej patelni i mamy pyszne szaszłyki. 
 

Składniki:

  • 500 g krewetek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta mielonego chilii
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Sposób wykonania:

  1. Krewetki dokładnie oczyścić i odłożyć na chwilę.
    W między czasie do miseczki wlać sos sojowy.
    Dodać do niego obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz brązowy cukier.
    Następnie dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz miód.
    Dokładnie wymieszać i dodać jeszcze mielone chilii oraz ocet balsamiczny.
    Jeszcze raz przemieszać.
    Do powstałej marynaty włożyć krewetki.
    Wstawić je do lodówki na 2 godziny.
    W między czasie patyczki na które będziemy nabijać krewetki włożyć do wody, aby podczas smażenia się nie spaliły.
    Gotowe krewetki wyjąć  z lodówki i odsączyć z nadmiaru marynaty.
    Nabijać je na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanej patelni i smażyć z obu stron po kilka minut. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *