Tym razem podajemy krewetki w formie szaszłyków. Wcześniej marynowane w oliwie z oliwek, soku z cytryny, miodzie i occie balsamicznym. Potem kilka chwil na rozgrzanej patelni i mamy pyszne szaszłyki.
Składniki:
- 500 g krewetek
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta mielonego chilii
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
Sposób wykonania:
-
Krewetki dokładnie oczyścić i odłożyć na chwilę.W między czasie do miseczki wlać sos sojowy.Dodać do niego obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz brązowy cukier.Następnie dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz miód.Dokładnie wymieszać i dodać jeszcze mielone chilii oraz ocet balsamiczny.Jeszcze raz przemieszać.Do powstałej marynaty włożyć krewetki.Wstawić je do lodówki na 2 godziny.W między czasie patyczki na które będziemy nabijać krewetki włożyć do wody, aby podczas smażenia się nie spaliły.Gotowe krewetki wyjąć z lodówki i odsączyć z nadmiaru marynaty.Nabijać je na patyczki od szaszłyków.Kłaść na rozgrzanej patelni i smażyć z obu stron po kilka minut.
Liczba porcji: 6