Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z filetów kurczaka Teresy

Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na soczyste szaszłyki z filetów kurczaka przepisu Teresy. Do ich wykonania potrzebujesz: filetów z kurczaka, musztardy, imbiru, czosnku i soku z cytryny.    
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka 
  • 2 łyżki musztardy 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki lubczyku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Następnie do miseczki przełożyć musztardę.
    Dodać do niej sok z cytryny, imbir i ostrą paprykę.
    Wsypać jeszcze kurkumę, lubczyk i majeranek.
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do marynaty.
    Wymieszać i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Wstawić pod przykryciem do lodówki na kilka godzin.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i nadziewać na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *