Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowe ciasto posypane migdałami

Tradycyjne polskie ciasta. Będziesz zaskoczony jakie pyszne. Czekoladowe ciasto posypane migdałami. Aby je przygotować potrzebujesz: tabliczki gorzkiej czekolady, jajek, płatków migdałowych i kakao. 
 

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 
  • 4 łyżeczki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 6 jaj
  • 2 szkl cukru pudru 
  • 1 i 1/5 szklanki mąki
  • 2 szczypty soli
  • 20 dag płatków migdałowych

Sposób wykonania:

  1. Do margaryny wsypać cukier puder.
    Razem dokładnie utrzeć na puszystą masę.
    Następnie nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku.
    Gdy składniki się połączą dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę.
    Wsypać jeszcze mąkę przesianą z dodatkiem soli i kakao.
    Ponownie wymieszać.
    Na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Gotowe ciasto przelać do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godzinę.
    Na koniec płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi ciasto po upieczeniu. 
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *