Tradycyjne polskie ciasta. Będziesz zaskoczony jakie pyszne. Czekoladowe ciasto posypane migdałami. Aby je przygotować potrzebujesz: tabliczki gorzkiej czekolady, jajek, płatków migdałowych i kakao.
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 4 łyżeczki kakao
- 1 kostka margaryny
- 6 jaj
- 2 szkl cukru pudru
- 1 i 1/5 szklanki mąki
- 2 szczypty soli
- 20 dag płatków migdałowych
Sposób wykonania:
-
Do margaryny wsypać cukier puder.Razem dokładnie utrzeć na puszystą masę.Następnie nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku.Gdy składniki się połączą dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę.Wsypać jeszcze mąkę przesianą z dodatkiem soli i kakao.Ponownie wymieszać.Na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę.Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.Gotowe ciasto przelać do formy.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godzinę.Na koniec płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi ciasto po upieczeniu.
Liczba porcji: 8