Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: kurczak. Szaszłyki w cytrynowej marynacie to nasza dzisiejsza propozycja. Przepis zawiera: piersi z kurczaka, cytrynę, czosnek i oliwę z oliwek.
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 150 ml oliwy
- 1 cytryna
- 1 cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie pokroić je w kostkę i przełożyć do miski.Natomiast cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.Dodać oliwę z oliwek oraz posiekana natkę pietruszki.Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę i również przełożyć do marynaty.Doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Marynatą zalać kurczaka.Wstawić pod przykryciem do lodówki i marynować co najmniej kilka godzin.Im mięso dłużej się marynuje tym lepiej.Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i odsączyć a nadmiaru marynaty.Nabijać na patyczki od szaszłyków.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 5