Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowana pierś z kurczaka Uli

Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pyszną, soczystą pierś z kurczaka. Aby wykonać przepis będziesz potrzebować: piersi z kurczaka, miodu, musztardy, kurkumy i curry.   
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka 
  • ½  łyżeczki tymianku
  • ½  łyżeczki rozmarynu
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki musztardy 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą po czym osuszyć ją na papierowym ręczniku. 
    Następnie do miseczki przelać miód.
    Dodać do niego musztardę i razem wymieszać.
    Wówczas dodać zioła: rozmaryn i tymianek oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Następnie dodać curry, kurkumę i słodką paprykę.
    Całość wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć piersi z kurczaka.
    Wstawić je do lodówki na co najmniej 3 godziny.
    Im dłużej mięso się będzie marynować tym lepiej.
    Po tym czasie wyjąc kurczaka z lodówki i kłaść na rozgrzanym ruszcie.
    Grillować z obu stron na złoty kolor.
    Podawać z ulubioną sałatką i pieczonymi ziemniakami. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *