Przepyszne i mocno chrupiące panierowane skrzydełka z kurczaka. Do przygotowania przepisu potrzebujesz: skrzydełek z kurczaka, jajek, płatków kukurydzianych, mąki.
Składniki:
- 10 skrzydełek z kurczaka
- 2 jajka
- ½ szklanki mąki
- 1 szkl płatków kukurydzianych
- 1 szkl bułki tartej
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Skrzydełka dokładnie oczyścić.Osuszyć je na papierowym ręczniku.Następnie oprószyć je mąką i odstawić na chwilę.Do miseczki wbić jajka.Dodać do nich szczyptę soli i pieprzu do smaku, razem roztrzepać.Płatki kukurydziane roztłuc na mniejsze kawałki.Wsypać je do drugiej miski.Dodać bułkę tartą i wymieszać.Zanurzyć skrzydełka w jajkach a potem w bułce tartej i płatkach.Tak przygotowanego kurczaka kłaść na patelnie z rozgrzanym olejem.Smażyć, aż panierka ładnie się zarumieni.
Liczba porcji: 2