Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka z papirówek

Składniki:

 

  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg masła
  • 1 łyżeczką proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kg jabłek (najlepiej papierówek)
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

     

Sposób wykonania:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, udusić. Do gorących jabłek wsypać galaretkę, wymieszać, ostudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem, posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszce, pozostawiając ok. 2cm brzegi. Blaszkę i resztę ciasta do wstawić do lodówki. Po ok. 40 minutach wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować, przykryć jabłka, ponakłuwać widelcem.
Piec w piekarniku w temp. 200 st. przez około 40minut.

„Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy” nadesłany przez mariwanna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *