Składniki:
- 30 dkg mąki
- 20 dkg masła
- 1 łyżeczką proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 kg jabłek (najlepiej papierówek)
- 1 galaretka pomarańczowa
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sposób wykonania:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, udusić. Do gorących jabłek wsypać galaretkę, wymieszać, ostudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem, posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszce, pozostawiając ok. 2cm brzegi. Blaszkę i resztę ciasta do wstawić do lodówki. Po ok. 40 minutach wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować, przykryć jabłka, ponakłuwać widelcem.
Piec w piekarniku w temp. 200 st. przez około 40minut.
„Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy” nadesłany przez mariwanna