Składniki:
- 2 budynie waniliowe
- 3 szkl. mleka
- 1 kg jabłek
- 3 szkl. mąki
- 2 łyżki soku z cytryny
- jajko
- 2 żółtka
- kostka margaryny
- ¾ szkl. cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
- Jajka żółtka, cukier, śmietanę, mąkę oraz proszek do pieczenia wyrobić na gładkie ciasto, które podzielić na dwie części.
Jena wstawić do lodówki a drugą rozwałkować i wylepić dno formy.
Następnie budynie ugotować na mleku a obrane jabłka pokroić na kawał kipo czym skropić je sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Jabłka ułożyć na cieście i zalać je budyniem.
Resztę ciasta zetrzeć na budyń aby powstała kruszonka.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 45 minut.