Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka z budyniem waniliowym

 

Składniki:

  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szkl. mleka
  • 1 kg jabłek
  • 3 szkl. mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • jajko
  • 2 żółtka
  • kostka margaryny
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Sposób wykonania:

  1. Jajka żółtka, cukier, śmietanę, mąkę oraz proszek do pieczenia wyrobić na gładkie ciasto, które podzielić na dwie części.
    Jena wstawić do lodówki a drugą rozwałkować i wylepić dno formy.
    Następnie budynie ugotować na mleku a obrane jabłka pokroić na kawał kipo czym skropić je sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
    Jabłka ułożyć na cieście i zalać je budyniem.
    Resztę ciasta zetrzeć na budyń aby powstała kruszonka.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 45 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *