Składniki:
• 30 dag suszonych owoców: moreli, śliwek bez pestek, fig, jabłek i gruszek
• 3 łyżki rodzynek
• 2 łyżki wyłuskanych pistacji
• 2 łyżki migdałów
• 1 cytryna
• 4 łyżki grenadiny (syropu z granatów)
• szczypta mielonego kardamonu
• mielony cynamon
• kostki lub kulki lodu
Sposób przyrządzenia:
Owoce i rodzynki umyć pod bieżącą wodą. Zalać je przegotowaną zimną wodą i odstawić na 12 godzin do lodówki.
Namoczone owoce osączyć. Cytrynę wyszorować pod gorącą, bieżącą wodą i osuszyć.
Kilka plasterków odciąć do dekoracji. Z reszty cytryny wycisnąć sok, wymieszać z syropem z granatów, doprawić mielonym kardamonem i cynamonem.Owoce skropić przygotowanym sosem, posypać skórką otartą z cytryny i dokładnie wymieszać. Przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Migdały sparzyć wrzątkiem, osuszyć i obrać ze skórki.
Pistacje i migdały posiekać.
Tuż przed podaniem do sałatki dodać około 20 kostek lodu.
Każdą porcję posypać posiekanymi migdałami i orzechami.