Składniki:
- 50 dag buraków ćwikłowych
- litr rosołu z wołowiny
- 3 dag grzybów
- kawałek skórki z chleba razowego
- 2 żółtka
- 8 dag rodzynków
- ząbek czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- lubczyk
- tymianek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Obrane buraki pokroić na plasterki po czym zalać je połową rosołu i gotować do miękkości.
W między czasie wcześniej namoczone w wodzie grzyby również ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły.
Następnie gdy buraki będą miękkie dodać do nich grzyby razem z wywarem, pozostały rosół oraz wszystkie przyprawy.
Całość doprowadzić do wrzenia po czym przecedzić barszcz.
Dodać do niego pokrojone grzyby, wrzucić rodzynki i zagęścić żółtkiem.
Na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny.