Składniki:
- 1 kalafior (ok. 75 dag)
- 1 łyżka octu
- 1 cebula
- 3 dag ziarna sezamowego
- 2 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki sherry
- sól, pieprz
- 12 dag zieleniny (sałaty, szczypiorku, koperku, natki)
Sposób przyrządzenia:
Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, większe pokroić na kawałki, zalać wodą dodatkiem octu, odstawić na 5-10 min, opłukać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z sezamem, octem, sherry, solą, pieprzem i oliwą. Zieleninę umyć. osuszyć, 2-3 listki odłożyć do dekoracji, pozostałe rozdrobnić rękoma (nie kroić), wymieszać z sosem i kalafiorem, odstawić na 10 min do lodówki. Przed podaniem udekorować zielonymi listkami.