Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Surówka z kalafiora

Składniki:

    • 1 kalafior (ok. 75 dag)
    • 1 łyżka octu
    • 1 cebula
    • 3 dag ziarna sezamowego
    • 2 łyżki octu winnego
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 2 łyżki sherry
    • sól, pieprz
    • 12 dag zieleniny (sałaty, szczypiorku, koperku, natki)


    Sposób przyrządzenia:
    Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, większe pokroić na kawałki, zalać wodą dodatkiem octu, odstawić na 5-10 min, opłukać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z sezamem, octem, sherry, solą, pieprzem i oliwą. Zieleninę umyć. osuszyć, 2-3 listki odłożyć do dekoracji, pozostałe rozdrobnić rękoma (nie kroić), wymieszać z sosem i kalafiorem, odstawić na 10 min do lodówki. Przed podaniem udekorować zielonymi listkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *