Składniki:
- 8 plastrów bekonu
- ½ kg spaghetti
- 4 jajka
- ½ szklanki startego parmezanu
- 1 ½ szklanki śmietany
- świeżo zmielony czarny pieprz
- gałązki świeżych ziół do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Z bekonu usunąć skórę i mięso pokroić na paseczki, smażyć na patelni, aż będzie chrupkie, osączyć na papierowym ręczniku z tłuszczu. Makaron ugotować al dente, odcedzić na sicie i trzymać w cieple. Ubić jajka, ser i śmietanę, dodać bekon. Zalać sosem gorący makaron w rondlu, delikatnie wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły. Postawić rondel na małym ogniu podgrzewać sos 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Gotowe spaghetti przyprawić pieprzem i przybrać gałązką świeżych ziół.