Składniki:
- 40 dkg makaronu spaghetti
- ½ kg owoców morza/ mrożonki, mieszanka/
- cebula
- czosnek
- 2 marchewki
- żółta i zielona papryka
- mała cukinia
- sok z ½ cytryny
- koncentrat pomidorowy
- szklanka białego wytrawnego wina
- 2 łyżki koniaku
- szczypta cukru
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mieszankę owoców morza rozmrozić, skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem, pozostawić na 10 minut. Umyte i oczyszczone warzywa pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, cebulę obrać i drobniutko posiekać, zeszklić na tłuszczu, krótko podsmażyć, dodać marchewkę, paprykę, cukinię i koncentrat pomidorowy, wlać białe wino i koniak, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Dusić około 10 minut, po czym wymieszać z mieszanką owoców morza i prze 10 minut zapiekać w piekarniku w temp 180 stopni C. Makaron ugotować wg/ przepisu na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z sosem, podawać po przyrządzeniu.