Składniki:
- 25 dkg fasolki szparagowej
- 20 dkg makaronu rurki
- 15 dkg świeżych kurek
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 cebulka
- ząbek czosnku
- 4 litry wody
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Fasolkę umyć, odciąć końce. Zagotować wodę, osolić, włożyć fasolkę, gotować ok10 minut na pół twardo. Wyjąć i natychmiast zanurzyć w zimnej wodzie. Do tej samej wody wrzucić makaron i gotować 15 minut, odcedzić. Grzyby umyć. Czosnek i cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na rozgrzanym oleju i maśle, dodać grzyby i mieszając smażyć około 5 minut, dołożyć fasolkę, podlać odrobiną wody. Szybko zagotować, wymieszać z natką pietruszki i makaronem. Przyprawić pieprzem.