Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy piri piri
- 500 g mieszanki owoców morza
- ½ szkl. białego wina
- 400 g pomidorów
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
W między czasie posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać owoce morza oraz przyprawę. Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 2 minut.
Po tym czasie wlać jeszcze wino i gotować około2 minut.
Następnie dodać pastę pomidorową, pomidory, natkę pietruszki oraz cukier.
Wymieszać i gotować ostanie 5 minut.
Makaron rozłożyć na talerze i polać sosem.