Składniki:
- 35 dkg makaronu spaghetti
- 40 dkg pokrojonej w plastry małej cukinii lub kabaczka
- 2 łyżki oleju
- ½ szklanki pokruszonego chleba
- 3 łyżki oliwy
- 2 drobno pokrojone ząbki czosnku
- 1 drobno pokrojony pomidor
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 1 – 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać mocno olej, dodać pokruszony chleb, mieszając zrumienić. Przełożyć do miseczki, odstawić. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i skórkę cytrynowa i po kilku sekundach smażenia dodać cukinię, rozmaryn. Smażyć mieszając 3 minuty. Dodać pomidory, kapary ,sok cytrynowy i po 2 minutach makaron. Smażyć mieszając kilka minut, posypać przyrumienionymi okruchami chleba, przyprawić, wymieszać i podawać.