Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos z powidłami śliwkowymi

 

Składniki:

  • ½ szkl. powideł śliwkowych
  • mały kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 1,5 szkl. bulionu
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • szczypta soli
  • ćwierć łyżeczki mielonych goździków
  • ćwierć łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:

  1. W rondelku rozgrzać masło, wówczas przesmażyć na nim mąkę.
    Rozprowadzić ją bulionem i gotować do zgęstnienia na małym ogniu nie przerywając mieszanina.
    Następnie dodać powidła, goździki oraz cynamon i wlać wino.
    Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
    Na koniec przetrzeć przez sito.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *