Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sorbet cytrynowy Gabrysi

 

Składniki:

 

  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 kieliszek szampana
  • 3 łyżki cukru
  • sok z ½ cytryny
  • żelatyna
  • 3 łyżki śmietanki
  • 1 białko
  • szczypta soli

Sposób wykonania:
Do wina dodać 2 łyżki cukru i doprowadzić do wrzenia.
W między czasie przygotować żelatynę według opisu na opakowaniu po czym dodać ją do gorącego wina.
Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas dodać śmietanę, wymieszać, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać.
Powstałą masę przelać do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na około 3 godziny.
Po tym czasie białko z dodatkiem szczypty soli i cukru ubić na sztywną pianę po czym zmiksować z zamrożoną wcześniej masą.
Ponownie wstawić do zamrażalnika, tym razem na 1 godzinę.
Na sam koniec wymieszać jeszcze z szampanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *