Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane cytryny serkiem mascarpone

Składniki:

  • 4 cytryny
  • 4 listki melisy
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 1 biała czekolada
  • 1 kieliszek miodu pitnego
  • kilka malin

Sposób wykonania:
Z cytryn odciąć czubki, po czym wydrążyć z nich miąższ.
Następnie w rondelku podgrzać miód po czym dodać do niego czekoladę połamaną na kawałki.
Całość podgrzewać mieszając aż powstanie jednolita masa i czekolada się rozpuści.
Wówczas zdjąć rondelek ognia i dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać.
Powstałą masą napełnić cytryny, położyć na wierzchu po jednej malinie i przykryć ściętymi wierzchami.  Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem w nacięcie w cytrynie włożyć listki melisy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *