Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego (wstążki)
- 1 pęczek dymki
- 2 ząbki czosnku
- 40 g imbiru
- 1 marchewka średniej wielkości
- 100 g grzybków shiitake
- 2 łodygi selera łodygowego
- 100 g kiełków fasoli
- 3 łyżki oleju
- 6 – 7 łyżek sosu sojowego
Sposób przyrządzenia:
Makaron namoczyć przez 30 minut w dużej ilości osolonej wody. Dymkę umyć, pokroić razem ze szczypiorkiem w ukośne talarki. Czosnek i imbir pokroić w malutką kosteczkę. Marchewkę pokroić w słupki, grzybki pokroić w paseczki. Selery oczyścić i pokroić w plasterki. Kiełki opłukać i osączyć. W woku rozgrzać olej (może być też duża patelnia) i mieszając podsmażyć w nim czosnek, imbir i dymkę. Następnie dodać grzybki i resztę warzyw i podsmażać cały czas mieszając. Makaron osączyć i dodać do warzyw. Doprawić sosem sojowym. Jeszcze chwilę podgrzewać mieszając, aby warzywa przeszły smakiem sosu sojowego.