Składniki:
- 2 jajka
- łyżka cukru
- 25 dag twarogu
- 2 szkl. mąki
- ½ łyżeczki sody
- ocet
- olej
- 30 dag mielonego mięsa
- cebula
Sos:
- 2 pomidory
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Do twarogu dodać cukier oraz jajka potem sodę wymieszaną z kilkoma kroplami wody, ocet oraz mąkę.
Całość dokładnie wyrobić po czym rozwałkować i wykroić kółka.
Następnie do mięsa dodać posiekaną cebulę i doprawić do smaku.
Rozłożyć na kółkach farsz z mięsa i zlepić tak jak na pierogi.
Usmażyć je na rozgrzanym oleju.
W między czasie obrane pomidory pokroić po czym podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu.
Następnie dodać przecier pomidorowy, wymieszać i trzymać jeszcze na ogniu aż sos zgęstnieje.
Doprawić do smaku rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą oraz pieprzem.
Przed podaniem polać sosem pierożki.