Składniki:
- 6 płatów baramundi
- 2 szklanki bułki tartej
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- łyżka masła
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Maślane krążki:
- ½ kostki masła
- 2-3 ząbki czosnku
- suszone zioła wg upodobania
- sól, biały pieprz do smaku
- ½ szklanki startego żółtego sera
Sposób przyrządzenia:
½ kostki masła zmiksować z ziołami czosnkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce. Rybę umyć, osączyć na papierowym ręczniku, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć mąką, panierować w jajku i w bułce, smażyć na rozgrzanym oleju, na złocisty kolor z obu stron z dodatkiem masła. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni C około 10-15 minut. Wyjąć na talerze, udekorować uprzednio przygotowanym masłem, formując maślane krążki, na wierzch każdej porcji dodać plastry cytryny i gałązki zielonego koperku.