Składniki:
- 8 filetów śledziowych
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 8 pasków marynowanej czerwonej papryki
- 2 kopiaste łyżki siekanej zielonej pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Sposób wykonania:
- Filety skropić sokiem z cytryny oraz oliwą i odstawić na około 1 godzinę.
Następnie jajka ugotować na twardo po czym je obrać, przekroić na połówki i ułożyć na płatach śledziowych.
Zawinąć je w ruloniki i spiąć wykałaczką.
Następnie paprykę pokroić w kostkę po czym dodać do niej posiekaną natkę pietruszki, majonez oraz jogurt.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem i cukrem.
Sosem polać roladki śledziowe.