Składniki:
- 8 śledzi
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki startego sera
- 5 dag mąki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 strąk zielonej papryki
- 2 cebule
- 4 pomidory
- sól
- pieprz
- olej
Sposób wykonania:
Śledzie skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą i pieprzem.
Następnie mąkę wymieszać z serem, papryką oraz rozgniecionym czosnkiem.
W mieszance tej panierować śledzie i usmażyć na rozgrzanym oleju.
W panierce która pozostała obtoczyć również cząstki pomidorów, które również smażyć około 2 minut na rozgrzanym tłuszczu.
Na sam koniec zeszklić jeszcze posiekaną cebulę oraz paprykę.
Przed podaniem ułożyć śledzie na półmisku i udekorować pomidorami, cebulą oraz papryką.