Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sezamowe pulpeciki

Składniki:


• 60 dag mielonej wołowiny
• jajko
• 2 cebule
• ząbek czosnku
• szczypta imbiru
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• łyżeczka oliwy
• 4 łyżki ziaren sezamu
• 2 brzoskwinie z puszki
• strąk chili
• 2 łyżki majonezu
• łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki cukru pudru
• 1,5 szklanki oleju
• sól

Sposób przyrządzenia:
Czosnek i jedną cebulę obrać i posiekać. Sos sojowy wymieszać z mąką, oliwą i 1/2 łyżeczki soli. Wraz z jajkiem, imbirem czosnkiem i cebulą dodać do mięsa, wymieszać. Brzoskwinie osączyć z syropu, pokroić w paseczki.
Strąk chili oraz drugą cebulę oczyścić, drobno posiekać. Majonez połączyć z sokiem z cytryny, łyżką wody i cukrem.
Dodać do brzoskwiń, cebuli, chili, wymieszać. Z masy mięsnej uformować niewielkie pulpeciki i obtoczyć je w sezamie. Olej rozgrzać na głębokiej patelni. Porcjami smażyć pulpeciki na złotobrązowy kolor. Osączyć z tłuszczu. Podawać polane sosem brzoskwiniowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *