CIASTO:
• 1,5 szklanki mąki
• 0,5 szklanki cukru
• 100 g margaryny
• 1 jajo
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
• 1 kg sera białego mleczno-maślankowego
• 1 szklanka cukru
• 5 jaj
• 4 łyżki śmietany
• 1duży budyń śmietankowy (lub waniliowy)
• 100 g rodzynek
• 50 g kandyzowanej skórki cystrynowej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki cukru
KRUSZONKA:
• 0,5 szklanki mąki
• 0,5 szklanki cukru
• 100 g margaryny
Sposób wykonania:
CIASTO: Ze wszystkich podanych składników szybko zagnieść ciasto, uformować 3 kule, włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
MASA SEROWA:
Ser zmielić 2 razy, dodać cukier, żółtka, śmietanę, aromat, wsypać budyń. Utrzeć mikserem na puszystą masę. Do masy serowej dodać rodzynki i kandyzowaną skórkę cytrynową. Białka ubić, połowę piany dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto.
Pozostałą pianę z białek jeszcze raz ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną. Rozłożyć na wierzchu masy serowej.
KRUSZONKA:
Masło posiekać nożem z mąką, dodać cukier, rozetrzeć rękami, żeby powstała sypka kruszonka. Kruszonką posypać sernik.
Wstawić do nagranego piekarnika, piec ok. 45-50 minut przy 180 st.
"Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez mariwanna