Składniki:
- Sernik:
- 25 dkg twarogu
- 25 dkg twarogu śmietankowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3 obrane pokrojone na ćwiartki gruszki
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- 2 goździki
Gruszki w miodzie:
Sposób przyrządzenia:
W rondlu podgrzać sok jabłkowy, dodać gruszki, miód i goździki, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować aż gruszki zmiękną, a syrop zgęstnieje. Schłodzić.
Jajka zmiksować z cukrem pudrem, dodać pozostałe składniki, miksować aż masa będzie pulchna i jednorodna. Okrągła formę wysmarować tłuszczem, przelać do niej masę serową, piec w średnio gorącym piekarniku przez około 20 minut.
Zimny sernik podzielić na 6 części. Każdą obłożyć 2 ćwiartkami gruszki, polać syropem. Polecam, pychota.