Składniki:
- 1 kg sera twarogowego
- 8 jajek
- 2 szkl. cukru
- 13 dag masła
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 3 łyżki kisielu wiśniowego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka kaszy manny
- 1 esencja cytrynowa
- rodzynki
- skórka kandyzowana pomarańczowa
- tłuszcz
- bułka tarta
Sposób wykonania:
Twaróg zemleć w maszynce po czym ucierając dodawać stopniowo po jajku i łyżce cukru.
Następnie nadal mieszając dodać proszek budyniowy i kisiel, mąkę, kaszą i aromat.
Całość dokładnie wymieszać, wlać stopione masło i wrzucić bakalie.
Ponownie wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i pospanej bułka tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Przed podaniem udekorować wierzch wiśniami.