Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik wiedeński Adama

Składniki:

  • 80 dag tłustego białego sera
  • 8 żółtek
  • 4 białka
  • 1 ½ szkl. cukru pudru
  • ½ kostki masła
  • op. cukru waniliowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka budyniu waniliowego
  • filiżanka smażonej skórki pomarańczowej
  • kieliszek likieru pomarańczowego
  • tłuszcz do formy
  • bułka do formy

Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku razem z serem.
Gdy składniki się połączą dodać jeszcze mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, budyń razem ze skórką pomarańczową wymieszaną z likierem.
Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przelać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 75 minut.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *