Skład masy serowej:
- 1 kg sera białego
- 5 żółtek
- 30 dag cukru do sera
- ćwiartkę śmietany
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Skład ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1 margaryna
- 2-5 łyżek śmietany
- 2 żółtka
- 20 dag cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Masa serowa: Ser przekręcić przez maszynkę, dodać resztę składników i wszystko razem utrzeć.
Wszystkie składniki wyrobić razem, podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na 2 godz. Na blachę zetrzeć na tarce połowę ciasta, następnie rozłożyć ser i zetrzeć drugą warstwę ciasta. Piec około 1 godz.
Przepis na konkurs " konkurs Pychotka.pl i Manta" nadesłała Wioletta Luter