Składniki masy serowej:
1 kg sera
3 szklanki słodkiego mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
4 żółtka
1 szklanka cukru nie pełna
5 łyżek oleju
1 puszka brzoskwiń
Skład ciasta:
2 jajka(mogą być same żółtka)
1 1/2 białka
1/2 margaryny
1/2 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
1/2 kieliszka spirytusu
Sposób przyrządzenia:
Wykonanie masy serowej: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, budyń, mleko, olej i dobrze wymieszać.
Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę z pergaminem. Na ciasto wyłożyć masę serową, a na ser pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wstawić do piekarnika i piec około 40 min. Z 4 białek ubić pianę z 1/2 szkl. cukru, po 40 min. pieczenia ciasta wylać na gorące ciasto ubitą pianę z białek i piec jeszcze przez 20 min.
Przepis nadesłała na "Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta" Wioletta Luter