Skład:
- 1/2kg moreli
- 1/2kg schabu bez kości
- 4 małe cebulki
- 3 łyżki oliwy
- szklanka śmietany
- czubata łyżka
- masła
- sól, pieprz, cukier
Sposób przyrządzenia:
Opłukane i suche morele podzielić na ćwiartki. Mięso opłukać i osuszyć
papierem, natrzeć sola i pieprzem i obsmażyć na oliwie na rumiano z
wszystkich stron. Dodać obrane cebule w połówkach do mięsa, maja się
zeszklić. Przełożyć mięso z cebula do rondla, dodać 1/4 moreli i masło i
dusić kilka min. pod przykryciem na małym ogniu. Wlać śmietanę i dalej dusić
do miękkości 15-20 min. Miękkie mięso wyjąć, pokroić, resztę moreli wrzucić
do sosu aby się tylko zagrzały. Można tez najpierw przetrzeć sos i potem
wrzucić resztę moreli. Doprawić sola, pieprzem, cukrem. Podawać z sosem.