Składniki:
• 1,5 kg schabu bez kości
• 2 jabłka
• 5 dag rodzynek
• 6 suszonych moreli
• jajko
• 2 szklanki soku jabłkowego
• łyżka żelatyny instant
• sól, pieprz
• kolendra
Sposób przyrządzenia:
Schab opłukać, naciąć w połowie, ze środka wyciąć wąski pasek mięsa. Schab oprószyć kolendrą, solą i pieprzem, wstawić na godzinę do lodówki. Wykrojony pasek mięsa drobno posiekać lub zemleć. Jabłka obrać, pokroić na kawałki. Morele opłukać, pociąć na kawałki. Mięso wymieszać z owocami, rodzynkami i jajkiem.
Przyprawić do smaku solą. Masę mięsno-owocową włożyć do środka schabu, obwiązać ściśle nicią, ułożyć w natłuszczonej brytfannie.
Piec około 1 – 1,5 godziny w temperaturze 180ºC. Upieczony, ostudzony schab pokroić w cienkie plastry.
Sok jabłkowy zagotować, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, ostudzić.
Tężejącą galaretką polać mięso, wstawić do lodówki.