Składniki:
- 15 dkg pieczonych piersi z kurczaka
- 4 średnie ogórki
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ogórki cienko obrać, przekroić wzdłuż na dwie połowy, ostrożnie łyżeczka wybrać nasiona część miąższu, posolić, położyć na sicie aby się obsączyły. Mięso pokroić w drobną kostkę, podobnie postąpić z ziemniakami, wymieszać, przyprawić, polać majonezem wymieszanym z octem winnym, dokładnie wymieszać. Nakładać sałatkę do wnętrza wydrążonych ogórków. Tak przygotowane „łódeczki” układać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, dekoracyjnie polać śmietaną, posypać koperkiem.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab