Na 2 osoby potrzebujemy 250 gram mąki, bardzo istotne żeby mąka była b. drobno mielona, np włoska mąka typu „00” u nas jej odpowiednikiem może być mąka szymanowska. Zatem dalej potrzeba nam: 150gram ciepłej wody (nie gorąca) w której rozpuszczamy 15 gram drożdży (najlepiej drożdże piwne, ale zwykłe też są ok) i 5 gram soli. Rozpuszczone w wodzie drożdże wlewamy do mąki i dodajemy sól. 10 minut wyrabiania wystarczy. Ciasto nakłuć, włożyć do naczynia, przykryć i postawić w cieple na 30 minut. W tym czasie ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Przed ułożeniem ciasta, wysmarować blachę oliwy (mała łyżeczka) i obsypać niewielką ilością mąki. Jeśli chcesz pizzę miękką, rozwałkowane ciasto niech poleży kilka minut. Przepis jest na prawdziwą włoską pizzę, żadna telepizza, pizza hut itp. jej nie dorównują. Ciasto powinno być cieniutkie, bo w pizzy ważniejsze są dodatki a nie ciasto!
Życzę smacznego!!!
4 comments for “Ciasto do pizzy wdł. włoskiego przepisu”