Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka ziemniaczana z karczochami

Składniki:
• 1 kg ziemniaków
• 3,5 dag kaparów
• 10 dag korniszonów
• 1 cebula
• 20 dag karczochów z puszki
• 20 dag kremowego serka topionego
• 4 łyżki mleka
• biały pieprz
• 1 łyżka posiekanej pietruszki

Wykonanie:
Umyte ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić i przelać zimna wodą. Następnie obrać i pokroić w plastry. Cebulę oczyścić i posiekać. Karczochy osączyć z zalewy i pokroić w ćwiartki. Wymieszać po dwie łyżki zalewy z ogórków, kaparów i karczochów. Tą mieszanką polać jeszcze ciepłe plastry ziemniaków i ostrożnie wymieszać. Serek topiony i mleko zmiksować aż powstanie jednolita masa. Doprawić pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać ziemniaki wymieszane z kaparami, korniszonami i karczochami. Sałatkę odstawić na 30 minut. Przed podaniem sałatkę posypać natką pietruszki.
Przepis nadesłała na Drugą Edycję Konkursu Pychotki: Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *