Składniki:
- 75 dag ziemniaków
- 25 dag wędzonej szynki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 ogórki konserwowe
- 1 szczypiorek
- 1 majonez
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 łyżki posiekanego koperku
Sos francuski:
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki, przyprawić solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. pokroić w cząstki, ciepłe posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem, polać sosem francuskim i wymieszać. Jajka pokroić na cząstki, ogórki – w plasterki, szynkę – w kostkę i dodać do ziemniaków. W miseczce połączyć jogurt, majonez, musztardę, polać sałatkę, wymieszać i posypać koperkiem.