Prosta 6-składnikowa sałatka na różne okazje. Podawana na ciepło lub zimno, jako przystawka lub danie główne. Idealna dla zapracowanych i cierpiących na wieczny brak czasu osób.
Składniki:
- makaron penne (rurki, pół paczki)
- mała cebulka lub 2 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- oliwa extra virgin
- świeży tymianek
Sposób przyrządzenia:
Makaron penne, najlepiej z pszenicy durum gotujemy al dente, studzimy zimną wodą aż do uzyskania odpowiedniej temperatury, w zależności czy podajemy sałatkę jako danie ciepłe czy zimna przystawkę. Wrzucamy do tego puszkę tuńczyka w sosie własnym( ja lubię aby był i rozdrobniony i kilka większych kawałków), pomidor kroimy po sparzeniu i zdjęciu skórki w ćwiartki, wyjmujemy gniazda nasienne (bo mają za dużo wody i dają kwaśny posmak w sałatce) tak przygotowane kawałki kroimy w kostkę ok. 1cm. wrzucamy do makaronu z tuńczykiem. Teraz wedle gustu dodajemy małą posiekaną drobniutko cebulkę, albo posiekane dwa ząbki czosnku (można posolić przed wrzuceniem w sałatkę aby puściły sok) do tego dodajemy posiekany świeży tymianek i polewamy łyżką stołową oliwy do smaku. Sól do smaku. Ja nie dodaję innych przypraw.
Sałatka jest lepsza jak trochę postoi i składniki przejdą swoim smakiem i zapachem. Ale można ją podawać od razu po wymieszaniu składników z ciepłym makaronem jako lekki obiad.
Najdłużej trwa gotowanie makaronu, resztę składników można przygotować w czasie gotowania makaronu, co pozwala zaoszczędzić dużo czasu!
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Maria Oknińska